Bugun...

Binalar EBİS kontrolünde

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aralık 2018’den bu yana kullandığı “Elektronik Beton İzleme Sistemi” (EBİS) ile binaların sağlamlığını ölçüyor.
facebook-paylas
 Tarih: 31-01-2020 17:40:53

Binalar EBİS kontrolünde

Betondaki kayıp ve kaçak oranının en aza indirilmesi için üretilen EBİS, inşaat sırasında betondan aldığı numelerle işleme başlıyor. İçine çip yerleştirilen numuneler Bakanlık’tan izin belgesi alan laboratuvarlarda değerlendiriliyor.


Çipler ise bu sürecin anlık olarak merkeze aktarılmasını, beton numune testlerinin dışarıdan müdahale olmaksızın yapılmasını ve denetlenmesini sağlıyor. Betondan alınan örnekler uygun şartları sağlamıyorsa inşaat durduruluyor.


Merkeze gönderilen bilgiler arasında hangi inşaatta hangi sınıf betonun kullanıldığı, bu betonun hangi beton mikserinden, hangi gün ve saatte alındığı, deneyler için kaç numune hazırlandığı, deneylerin hangi laboratuvarda kim tarafından gerçekleştirildiği gibi hususlar yer alıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, EBİS’in uygulanmaya başlanmasından 28 Ocak 2020’ye kadar geçen sürede 58 bin 784 inşaattan 3 milyon 748 bin 66 adet taze beton numunesi incelendi.


Yeni veya daha önce ruhsat almış kaba inşaatı (beton işi) devam eden, denetimine tabii tüm yapılarda EBS, yüzde 99,5 oranında başarıya ulaştı.
Bu iş için Türkiye genelinde izin belgeli 319 aktif özel laboratuvar ile 81 ilde bakanlığa bağlı laboratuvarlar bulunuyor. 


Laboratuvarlarda elde edilen veriler anlık olarak depolanarak gelecek yıllar için veri bankası hazırlanıyor.


İlk kez Türkiye'de geliştirilen sistemin, KKTC ve Azerbaycan’da kullanılmak üzere işlemlerin başlatıldığı belirtildi.


Proje, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Romanya arasında imzalanan karma ekonomik komisyonu protokollerinde de 2020'nin ikinci çeyreğinden itibaren kullanılması planlandı.

  Bu haber 2608 defa okunmuştur.

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER ELEKTRİK Haberleri
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  HABER ARŞİVİ
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI