Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 

Doğalgaz Haber - Doğalgazlı araçlarda rekor Pakistan’da - Enerji Haber
   
 Doğalgazlı araçlarda rekor Pakistan’da

Doğalgazlı araçlarda rekor Pakistan’da
 Yazı Boyutu

 Tarih : 19.04.2010 - 16:26:27 


Dünyada kullanılan CNG’l araç sayısı 11 milyona yaklaşırken Pakistan 2 milyon 250 bin doğalgazlı araç ile liderliği elinde tutuyor.

*

Doğalgazlı araçlarda rekor Pakistan’da
 
Dünyada kullanılan CNG’l araç sayısı 11 milyona yaklaşırken Pakistan 2 milyon 250 bin doğalgazlı araç ile liderliği elinde tutuyor.
 
Alternatif enerji kaynaklarının başında gelen CNG’nin (sıkıştırılmış doğalgaz) dünya çapındaki kullanımı gittikçe yükseliyor. Doğalgaz rezervlerinin çok daha yüksek miktarlara ulaşması ile ulaşımda doğalgaz kullanımı hem çevreci hem de ekonomik olması dolayısıyla büyük ivme kazanmaya başladı. Doğalgazlı araçların yıllık artış oranı 2000 yılından beri dünyada yüzde 30’un üzerinde gerçekleşiyor.

Durum böyle olunca ülkeler doğalgazın kullanımının artması için teşvikler vermeye de başladı. Amerika’da doğalgazın kullanımının artması için eyalet yönetimlerinde ciddi teşvikler veriliyor. Öyle ki gerek CNG dönüşüm maliyetlerinde gerekse de CNG istasyonu kurumunun maliyetlerinde ciddi bir teşvik söz konusu. Dönüşüm maliyetlerinin yüzde 50’si bu kapsamada karşılanırken, gerek yol üstünde kurulacak olan CNG istasyonlarının gerekse de ev kullanımı için mevcut bulunan küçük CNG dolum ekipmanlarının maliyetinin yüzde 50’si bu teşvik kapsamında karşılanıyor.

UPS’in filosu doğalgazlıya dönüyor

Dünyanın en büyük kargo şirketlerinden UPS’in filosundaki CNG ile çalışan kamyonet sayısını bin 345’e çıktı. Öte yandan, CNG’nin Avustralya’daki kullanımı özellikle araçlardaki CNG teknolojisinin son derece verimli hale gelmesiyle büyük bir artış gösterdi. Batı Avustralya’daki seçimlerden sonra, hükümetin sipariş ettiği dizel otobüsler değiştirilerek yerlerine doğalgazlı otobüsler sipariş edildi.

Doğalgazla çalışan araçların ulaştığı teknoloji seviyesi ise 2010 yılında düzenlenen ve dünyanın en büyük otomobil fuarı olarak kabul edilen Cenevre otomobil fuarında gözler önüne serildi. Fuarda yapılan seçimlerde, en iyi 10 araçtan 5’i doğalgazla çalışan açarla oldu. Toplam dört ana kategoride doğalgazla çalışan araçlar birinciliği elde etti.

Hindistan’da taksilere doğalgaz mecburiyeti

Doğalgazın ulaşımda kullanımının atması için hükümetler teşviklerin yanı sıra zorunluluklar da getiriyor. Örneğin Hindistan’da taksilerin doğalgazlı olması yasal bir zorunluluk haline getirildi. Taksilerin yanı sıra toplu taşımada da doğalgaz zorunlu hale getirilirken; bu durum hükümet tarafından da ciddi bir şekilde teşvik ediliyor.

11 milyon doğalgazlı araç yollarda

Dünya üzerinde doğalgazlı araç sayısı 11 milyonu çoktan aşarken; Hindistan’da doğalgaz kullanımı trenlere de uyarlanmış ve bu durum ülkenin petrole olan bağımlılığında avantaj sağlamasının yanı sıra daha ucuz bir yakıt olması sebebiyle maliyetleri de düşürdü. Sadece Delhi’de kullanılan doğalgazlı araç sayısı 100 binin üstüne çıktı.

Rekor Hindistan’da

Hindistan’da yaşanan gelişmeler benzer şekilde Pakistan’da da uygulanıyor. Hindistan 11 milyonluk doğalgazlı araç stokunun 2 milyon 250 binini elinde bulunduruyor. 2 milyon 100 bin CNG’li otomobilin bulunduğu Hindistan’ı 1 milyon 813 bin doğalgazlı araç ile Arjantin takip ediyor. Bir petrol ülkesi olan İran da doğalgazlı araç kullanan ülkeler listesinin 3’üncü sırasında yer alarak dikkat çekiyor. Brezilya 1 milyon 614 bin 400 CNG’li araç ile listede 4’üncü sırada yer alırken; dünyanın en kalabalık ülkesi Çin listede 500 bin araçla 7’inci sırada yer alıyor. Amerika ise 50 ülkelik listede 15’inci sırada yer alıyor. Amerika’da 100 bin araç CNG ile çalışıyor.

Dünyada ki 11 milyondan fazla doğalgazlı aracın 10. 5 milyonunu otomobiller, 400 binden fazlasını ise şehir içi toplu taşıma otobüsleri oluşturuyor.

CNG’nin toplu ulaşımda kullanılma rekoru ise listenin yedincisi Çin. Çin’de 500 bin doğalgazlı aracın 320 bini otomobilken 150 doğalgazlı otobüs yolcu taşıyor. Ukrayna doğalgazın toplu taşımada en yoğun kullanıldığı ikinci ülke.120 bin CNG’li otobüs Ukrayna’da yollarda seyrederken Kore bu sınıflandırma da üçüncü sırada. Türkiye’de ise Ankara, Kayseri ve Kocaeli’nde toplam bin 492 doğalgazlı otobüs toplu taşımada hizmet görüyor.

Türkiye 37’inci sırada

Doğalgazlı araç kullanımında Türkiye’ye gelirsek durum çok da parlak değil. Türkiye, son dönemde doğalgaz kullanımının arttığı 50 ülkenin bulunduğu listeye ancak 37’inci sıradan girebildi. Türkiye bu sıralama haritada yeri bile bilinmeyen ülkelerin gerisinde kaldı. Örneğin bir Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar bu listede 25’inci sırada yer alarak Türkiye’ye fark attı. Karayipler’de yer alan ada ülkesi Trinidat Tobago da 36’ıncı sıradan listeye girerek Türkiye’nin üstünde yerini aldı. Türkiye 50 ülkelik listede Meksika, Gürcitan, Avustralya, Endonezya, Polonya, Hollanda İspanya, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Slovakya, Yunanistan, Vietnam ve Finlandiya’yı geride bırakabildi.


  Editör : Recep Canpolat

 
1 2 3 4 5   Bu Habere Toplam 5 Puan Verildi
 Kaynak :  Recep Canpolat

 Kategori  Doğalgaz Haber

609 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 1 )   

 Osman Kahyaoğlu

Tarih : 27.04.2010 13:10:39  

  CNG pazarı yakın gelecekte araç parkının 10 unu hedefliyor

Cevapla


Recep Bey, CNG konusunda yazınıza teşekkür ederiz. Dünyada hızla yayılan CNGyakıtlı araç parkı son 5 yılda 2 katına çıkarak 11,150,000 adede ulaşmıştır. Türkiye de iyi örnekler oluşmaktadır. Ankara EGO nun 1000 adedi aşan filosu Dünya da önemli bir örnek olarak gösterilmektedir. Kayseri de başarılı bir girişim yapılmış ve 382 Minibüsçü esnafı 191 adet CNG yakıtlı otobüs almışlardır. Bu örnekler yeni girişimleri cesaretlenddirmektedir.


İp Adresi Kayıtlı   

Sayfa  

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Türkiye ABye entegre oluyor Türkiye ABye entegre oluyor
Türkiye, GEnin akıllı şebeke teknolojisi ile Avrupa elektrik ağına bağlanacak....

Gazprom Aksa ve Çalıkla görüşüyor
Dünyanın ilk dizel aracı
Arçelikten Enerji Şampiyonu Bulaşık Makinesi Arçelikten Enerji Şampiyonu Bulaşık Makinesi
Arçelik, A Enerji Sınıfından Yüzde 30 Daha Düşük Enerji Tüketimine Sahip Dünyanın En Tasarruflu Bulaşık Makinesi Olan 62107 Hıt Ekonomisti Üretti....

Rusya, İranın nükleer santraline dolum yapacak
Rusyayı Çernobil korkusu sardı
 
 Takvim
8  Eylül 2010  
Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Paz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 4
 Bugün : 41
 Dün : 232
 Toplam : 34559
 Ip No : 38.107.191.89
     

 
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 1.5033 1.5106
  Euro 1.9179 1.9272
 
 Hava Durumu



 
 Reklam

Reklam ALanı

 



........................

Enerji Haber | Petrol Haber | Doğalgaz Haber | LPG Haber | Elektrik Haber | Gizlilik Politikası


 
 

   © Copyright - 2008 - 2010- Enerji Haber - Tüm Hakları Saklıdır.